Vitamine K2 + D3

Alles hangt met alles samen en dat geldt zeker voor de werking van de vitamines K2 en D3 in het lichaam. 

Vitamine K2 en D3 zijn aan elkaar verbonden als broers en zussen, moeders en dochters of vaders en zoons en hebben elkaar nodig om goed te functioneren. 

Vitamine K2 en D3 zijn een dreamteam dus!

Hieronder zal ik van beide vitamines afzondelijk van elkaar een opsomming geven waarom vitamine K2 en D3 onderandere belangrijk kunnen zijn voor uw gezondheid.

Wat is en doet vitamine K-2

Iedereen kent vitamine A B C en D en we weten allemaal waarom het belangrijk is om genoeg van deze vitamines binnen te krijgen. Toch is er één vitamine die je waarschijnlijk nog niet kent: vitamine K2.
Deze vitamine zit van nature in weinig voedingsmiddelen, waardoor veel mensen een tekort hebben. Toch is deze vitamine belangrijker voor ons dan gedacht. 
Vitamine K2 staat vooral bekend om het reguleren van de bloedstolling, het voorkomen van trombose, voorkomen hart en vaatziekten en voor een goede botgezondheid. 
Maar vitamine K is veel meer.

Hart gezondheid:
Vitamine K-2 kan het risico op cardiovasculaire schade verlagen en de algehele gezondheid van het hart verbeteren.
Volgens een studie  uit 2015 activeert K-2 een eiwit dat voorkomt dat calciumafzettingen in de wanden van bloedvaten ontstaan. De auteur haalde bevindingen aan die suggereren dat een dieet met veel natuurlijke vitamine K2 het risico op coronaire hartziekten kan verminderen.
Studie :
Proper Calcium Use: Vitamin K2 as a Promoter of Bone and Cardiovascular Health

Bot gezondheid:
Vitamine K-2 bevordert een gezonde botmineraaldichtheid door osteocalcine, een eiwit dat calcium aan botten bindt, te carboxyleren.
Een studie uit 2019 onderzocht de effecten van het nemen van K2 supplementen bij 29 postmenopauzale vrouwen die heup- of wervelcompressiefracturen hadden ervaren.
Men concludeerde dat het het niveau van ondergecarboxyleerd osteocalcine verlaagde tot dat 'typisch voor gezonde, premenopauzale vrouwen'.
Studie :
Maximal dose-response of vitamin-K2 (menaquinone-4) on undercarboxylated osteocalcin in women with osteoporosis

Een studie uit Japan uit 2017 onderzocht of vitamine K-2 de effecten van standaardmedicatie voor osteoporose bij volwassen vrouwen van 65 jaar of ouder versterkt. Volgens de resultaten leek vitamine K-2 de effecten van de osteoporose-medicatie niet te versterken.
Studie :
Comparison of concurrent treatment with vitamin K 2 and risedronate compared with treatment with risedronate alone in patients with osteoporosis: Japanese Osteoporosis Intervention Trial-03 | SpringerLink

Angst en depressie:
Hoge bloedglucosespiegels kunnen het risico van een persoon op het ontwikkelen van depressie, angst en cognitieve stoornissen vergroten.
Een studie uit 2016 onderzocht de effecten van vitamine K-2 bij ratten met het metabool syndroom, hoge bloedglucosespiegels en symptomen van angst, depressie en geheugenstoornis.
Na 10 weken had de behandeling met vitamine K de bloedglucose genormaliseerd en de symptomen van angst en depressie verminderd.
Studie ;
https://content.sciendo.com/view/journals/folmed/58/4/article-p264.xml?language=en

Kanker:
Vitamine K-2 heeft antioxiderende eigenschappen die kunnen helpen beschermen tegen kanker. Bovendien suggereren bevindingen dat K-2 genetische processen kan onderdrukken die tot tumorgroei leiden.
Volgens een studie uit 2018 onderdrukte vitamine K-2 die wetenschappers hadden gemodificeerd met een siaalzuur-cholesterolconjugaat significant de tumorgroei in muiscellen.
Studie :
Evaluation of the antitumor effects of vitamin K 2 (menaquinone-7) nanoemulsions modified with sialic acid-cholesterol conjugate | SpringerLink

Een andere studie  uit 2019 suggereert dat K-2 de activiteit van door hypoxie induceerbare factor 1-alfa (HIF-1A) in hepatocellulaire carcinoomcellen aanzienlijk vermindert. HIF-1A is een belangrijk doelwit voor de behandeling van geneesmiddelen tegen kanker.
Studie :
Mechanisms of PKC-Mediated Enhancement of HIF-1α Activity and its Inhibition by Vitamin K2 in Hepatocellular Carcinoma Cells

COPD en vitamine k2 en D3:
Dit is het eerste onderzoek dat een verminderde vitamine K-status bij COPD-patiënten aantoont, evenals een omgekeerd verband tussen de vitamine K-status en de mate van afbraak van elastine. 

Onze resultaten suggereren daarom dat vitamine K een rol kan spelen bij de pathogenese van COPD en een potentieel doelwit kan zijn voor interventie.
Zie volledige onderzoek K2 en COPD gepubliceerd 2019:
Low Vitamin K Status Is Associated with Increased Elastin Degradation in Chronic Obstructive Pulmonary Disease

Meerdere studies K2 en COPD/ astma :
Vitamin K deficiency: the linking pin between COPD and cardiovascular diseases?
Frontiers | Consumption of Vitamin K and Vitamin A Are Associated With Reduced Risk of Developing Emphysema: NHANES 2007–2016 | Nutrition


Corona Covid 19 en vitamine K tekort:

Tekort aan vitamine K
De onderzoekers vonden dat patiënten met COVID-19 die met lage zuurstofconcentraties werden opgenomen in CWZ een veel lager vitamine K-gehalte in het lichaam hadden dan een controlegroep zonder het coronavirus. Ook bleken patiënten die overleden aan COVID-19 of moesten worden beademend op de ICU een veel ernstiger vitamine K tekort te hebben dan degenen met milder verlopende COVID-19 in CWZ. De resultaten van 123 patiënten met COVID-19 zijn vergeleken met een controlegroep van 184 personen zonder corona van wie data in eerdere studies zijn verkregen.

Wat doet vitamine K?
Mensen krijgen vitamine K binnen via de voeding en nemen het op in het maagdarmkanaal. Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling. Het doet echter meer: vitamine K activeert ook eiwitten die belangrijk zijn voor gezonde bloedvaten en mogelijk ook voor gezonde longen. ( zie eerder  het onderzoek mbt k2 en COPD )

Corona met ernstig verloop
Bij een ernstig verloop van besmetting met het coronavirus zijn vooral de heftige immuunreactie die bij veel patiënten wordt gezien en de ernstige longaandoeningen die het kan veroorzaken bekend. Daarnaast veroorzaakt het virus bij veel patiënten bloedstollingsproblemen en bloedproppen die onder andere kunnen vastlopen in de bloedvaten van de longen (longembolieën). Bij al deze gebeurtenissen kunnen factoren betrokken zijn die voor hun werking afhankelijk zijn van voldoende vitamine K.

De onderzoekers hebben een belangrijke stap gezet naar begrijpen wat het coronavirus kan aanrichten, doordat zij een verband  aantoonden tussen slechte prognose en vitamine K tekort. â€‹Vervolgonderzoek nodig
Zie volledige studie :
https://www.preprints.org/manuscript/202004.0457/v1/download

Artikel met Verzameling onderzoeken waarom de combi vitamine k2 en D3 bij Corona belangrijk is :
https://www.nutraceuticalbusinessreview.com/news/article_page/COVID-19_and_cardiovascular_health_the_role_of_K2_in_high_vitamin_D_supplementation/171381

Let op:
Vitamine K niet gebruiken bij trombose

Vitamine K mag niet worden gebruikt door mensen die bloedverdunners gebruiken van de trombosedienst, omdat vitamine K de werking van deze middelen tegengaat en mogelijk tot het vormen van stolsels (bloedproppen) kan leiden.

Voor mensen die bloedverdunners gebruiken en onder controle zijn van de trombosedienst is inname van vitamine K dus gevaarlijk. Zij moeten hun antistollingsmedicatie gewoon blijven gebruiken en geen vitamine K innemen. Bij vragen over medien van de trombosedienst? Kijk dan op de website van de trombosedienst voor meer informatie.

 

 

Wat is en doet vitamine D3 

Een menselijk lichaam produceert vitamine D als reactie op blootstelling aan de zon. Een persoon kan ook zijn vitamine D-inname verhogen door middel van bepaalde voedingsmiddelen of supplementen.

Vitamine D is om verschillende redenen essentieel, waaronder het behoud van gezonde botten en tanden. Maar het  kan ook beschermen tegen een reeks ziekten en aandoeningen, zoals diabetes type 1.

Ondanks zijn naam is vitamine D geen vitamine, maar een prohormoon of voorloper van een hormoon.
Vitaminen zijn voedingsstoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken en daarom moet een persoon ze via de voeding consumeren. 
Het lichaam kan echter wel zelf vitamine D produceren.

Vitamine D3 Tekort
Hoewel het lichaam vitamine D kan aanmaken, kan er om verschillende redenen een tekort ontstaan.

Symptomen van vitamine D-tekort kunnen zijn:

  • regelmatige ziekte of infectie
  • vermoeidheid
  • bot- en rugpijn
  • slecht humeur
  • verminderde wondgenezing
  • haaruitval
  • spierpijn

Als vitamine D-tekort langdurig aanhoudt, kan dit leiden tot complicaties, zoals:

  • cardiovasculaire aandoeningen
  • auto-immuunproblemen
  • neurologische ziekten
  • infecties
  • zwangerschapscomplicaties
  • bepaalde kankers, vooral borst, prostaat en dikke darm.


Oorzaken vitamine D tekort:
Huidtype

Een donkere huid bijvoorbeeld en zonnebrandcrème verminderen het vermogen van het lichaam om de ultraviolette straling B (UVB) -stralen van de zon te absorberen. Het absorberen van zonlicht is essentieel voor de huid om vitamine D te produceren.
Zonnebrandcrème
Een zonnebrandcrème met een zonbeschermingsfactor (SPF) van 30 kan het vermogen van het lichaam om de vitamine te synthetiseren met 95% of meer verminderen. De huid bedekken met kleding kan ook de vitamine D-productie remmen.
Geografische locatie: 
Mensen die op noordelijke breedtegraden of gebieden met hoge vervuiling wonen, nachtdiensten draaien of thuis zijn, moeten ernaar streven vitamine D waar mogelijk uit voedselbronnen te consumeren.

Gezondheidsvoordelen vitamine D

-Een goede algehele gesteldheid
-Gezonde botten

-Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de regulering van calcium en het op peil houden van het fosforgehalte in het bloed. Deze factoren zijn essentieel voor het behoud van gezonde botten.
-Mensen hebben vitamine D nodig om de darmen calcium te laten stimuleren en absorberen en calcium terug te winnen dat de nieren anders zouden uitscheiden.
-ter voorkoming van  osteomalacie of verzachting van de botten. Osteomalacia resulteert in een slechte botdichtheid en spierzwakte.
-Een vitamine D-tekort kan ook optreden als osteoporose, waarvoor mensen een behandeling zoeken of een verhoogd risico lopen.
Studie :
Calcium and Phosphate Homeostasis - Endotext - NCBI Bookshelf

-Verminderd risico op griep
Een studie  uit 2018 suggereerde dat uit sommige onderzoeken was gebleken dat vitamine D een beschermend effect had tegen het influenzavirus.
Studie :
Vitamin D and Influenza—Prevention or Therapy?

-COPD -astma en vitamine D3
Ook vitamine D3 blijkt een belangrijke rol te kunnen spelen bij COPD en astma patiënten .
In deze studie werden 50 COPD-patiënten en 30 gezonde vrijwilligers (controles) gerekruteerd en hun serum vitamine D-spiegel werd gemeten samen met de longfunctie (geforceerde vitale capaciteit en geforceerd expiratoir volume in 1 s [FEV1]) door spirometrie. was bedoeld om de vitamine D-spiegels tussen patiënten met chronische obstructieve longziekte (COPD) en gezonde controles te vergelijken en de correlatie tussen vitamine D-spiegels en longfuncties te beschrijven.
Uit dit onderzoek is gebleken  dat de longfunctie in beide groepen werd beïnvloed door een verlaagd vitamine D-gehalte; afname in FEV1 was meer uitgesproken bij COPD-patiënten in vergelijking met controles die meer expiratoire luchtstroombeperking vertoonden. Vitamine D-spiegels worden geassocieerd met veranderingen in de longfunctie bij COPD en met gezonde controles.
Studie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5079694/

-Astma en allergieën:
vitamine D kan de ontstekingsremmende effecten van glucocorticoïden versterken. Dit voordeel maakt het potentieel nuttig als ondersteunende therapie voor mensen met allergieën en steroïdresistente astma.
Studie:
Therapeutic Effects of Vitamin D in Asthma and Allergy - PubMed
Meerdere studies  COPD en astma en vitamine D3:
The association between vitamin D and COPD risk, severity, and exacerbation: an updated systematic review and meta-analysis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6852217/
Vitamin D status is associated with muscle strength and quality of life in patients with COPD: a seasonal prospective observation study
Vitamin D status and distribution in patients with chronic obstructive pulmonary disease versus healthy controls

Vitamine D-tekort en coronavirus

Onderzoekers van de Britse Anglia Ruskin University, University of East Anglia en specialisten van Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust keken naar cijfers over de gemiddelde vitamine d spiegel van inwoners van twintig verschillende Europese landen. Ze vergeleken die cijfers vervolgens met het aantal sterfgevallen aan het corona virus elk land. Zo vonden ze een opvallende link tussen landen waar een vitamine D-tekort vaak voorkomt en waar het coronavirus voor veel overledenen zorgt. De meest kwetsbare bevolkingsgroep voor het coronavirus – ouderen is ook meteen de groep waarbij in alle landen een vitamine D-tekort het meest voorkomt, zeggen de onderzoekers.

Italië en Spanje hadden bijvoorbeeld begin dit jaar beide een groot aantal sterfgevallen door het virus. In beide landen is het ook bekend dat zij een relatief lage hoeveelheid vitamine D binnenkrijgen en een tekort vaak voorkomt. Hoewel de zon vaak schijnt in die landen, ontlopen vooral ouderen de hitte van de zon vaak . Daardoor krijgen zij minder vitamine D binnen, terwijl ouderen juist meer van deze vitamine nodig hebben.  

De hoogste levels van vitamine zijn te vinden bij mensen in Noord-Europa, vooral in de Scandinavische landen. Hoewel de zon daar minder schijnt, worden vitamine D-supplementen en levertraan daar wel veel meer gebruikt. Ook ontlopen ze het zonlicht minder vaak. Juist de Scandinavische landen zijn relatief gezien minder hard getroffen door het coronavirus en hebben minder sterfgevallen dan andere landen.

Een recent onderzoek van de Tehran University in Iran bevestigt deze link tussen een vitamine D-tekort en het coronavirus. De wetenschappers concluderen dat mensen die besmet zijn met COVID-19 twee keer zoveel kans lopen om te overlijden aan het virus als ze ook een vitamine D-tekort hebben. Toch is dit geen onomstotelijk bewijs, omdat er mogelijk een derde factor in het spel is, zoals obesitas, die de oorzaak is van het vitamine D-tekort én de hogere vatbaarheid voor het coronavirus verklaart. Bovendien wijzen experts erop dat het aantal proefpersonen van het onderzoek erg laag was, en dat er daarom nog geen duidelijke conclusies uit kunnen worden getrokken.

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij luchtweginfecties en dat het de kans op astma, tuberculose  en de griep verkleint; allemaal aandoeningen die net als dit virus invloed hebben op de luchtwegen en longen.

Longarts Rob Janssen van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen bevestigt dit, maar legt uit dat het mogelijk ook andersom werkt en dat de ziektes juist het vitamine D-tekort veroorzaken: “We weten dat luchtwegziekten een disregulatie van het vitamine D-gehalte kunnen veroorzaken. Een ontsteking kan leiden tot een tekort. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij astma of COPD.” Het is dus een mogelijkheid dat een besmetting met het coronavirus het vitamine D-tekort juist veroorzaakt, in plaats van andersom.

Volgens de arts kunnen we daarom nog niet met zekerheid stellen dat er een directe link is tussen een vitamine D-tekort en een hoger risico op overlijden aan de gevolgen van het coronavirus. Om die reden luidt er geen officieel advies om extra vitamine D te slikken als mogelijke bescherming tegen het virus. Daarvoor moet nog meer onderzoek gedaan worden

Maar kwaad kan een beetje extra vitamine D in de winter natuurlijk nooit in een land als Nederland.

Zie studies:
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200507121353.htm?fbclid=IwAR1cF7u1qnYinfCaAqcorAfYLtnYXvnKRfe3RbE42bBZ1LtdU4GbgVA0Wgo

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0239799

-Gezonde zwangerschap
Een beoordeling uit 2019 suggereert dat zwangere vrouwen met een tekort aan vitamine D een groter risico hebben op het ontwikkelen van pre-eclampsie en vroeggeboorte.
Studie :
Evidence of an Association Between Vitamin D Deficiency and Preterm Birth and Preeclampsia: A Critical Review - PubMed

-Artsen associëren ook een slechte vitamine D-status met zwangerschapsdiabetes en bacteriële vaginose bij zwangere vrouwen.

Samengevat:

Dit alles bij elkaar samengevat zijn vitamine K2 en D3 dus geen overbodige luxe voor uw gezondheid.
Maar welke vitamine K2 en D3 zijn goed?
De vitamine K2 MK7 is de beste en de combinatie K2/D3 in een liposomale vorm voor (bewezen) de hoogste biobeschikbaarheid in uw lichaam.

Lieve groet,